Skip to main content

Cada 6 de març es pot visitar a la Catedral de Barcelona el cambril on es veu l’urna de vidre que conté el cos incorrupte de Sant Oleguer revestit amb robes de bisbe.

Sant Oleguer, nascut amb el nom d’Oleguer Bonestruga, va néixer a Barcelona en el si d’una família noble. Va ser prevere i canonge regular del capítol de la Catedral de Barcelona i després canonge regular de Sant Ruf d’Avinyó, amb residència al convent de Sant Adrià del Besòs.

Sant Oleguer va ser conseller dels comtes Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV. L’any 1116, sota Ramon Berenguer III i el papa Pasqual II, va ser nomenat bisbe de Barcelona. Amb la conquesta de Tarragona, va ser investit arquebisbe de Tarragona, sense perdre per això la mitra barcelonina, i a partir d’aleshores va actuar com a metropolità amb plens drets, rebent a més, com a administrador eclesiàstic, els territoris de l’encara no restaurada diòcesi de Tortosa.

Oleguer era qui amb els grans papes i reformadors, com Gregori VII, Calixte II i els abats de Cluny, imposà una Reforma en l’Església, començant per les seves diòcesis de Barcelona i de Tarragona.

Va morir el 6 de març de 1137, i va ser canonitzat oficialment l’any 1675.

El seu sepulcre d’estil barroc és obra dels escultors Francesc Grau i Domènec Rovira II. Conserva, però, l’escultura jacent gòtica esculpida per Pere Sanglada l’any 1406.