Skip to main content

Les oques

Al claustre de la Catedral hi ha una bassa que es troba vora un brollador. Allà hi trobem tretze oques, tantes com, segons la llegenda, anys tenia Santa Eulàlia quan va ser martiritzada.

Benedicció del terme

El dia 3 de maig, al matí, es beneeix el terme municipal de Barcelona des dels terrats de la Catedral, amb motiu de la festa de la Santa Creu, titular de la Catedral. L’acte és obert a qui hi vulgui participar.

Corpus Christi

Amb motiu de la celebració de la festa del Cos i de la Sang de Crist, se celebra la missa al Pla de la Seu, presidida per l’Arquebisbe de Barcelona i, a continuació, es duu a terme una processó del Santíssim pels carrers del voltant, amb la participació del bestiari i dels castellers i d’altres balls tradicionals de la ciutat.

Custòdia Catedral de Barcelona

L’ou com balla

Cada any, durant la festivitat del Corpus, la tradició de l’ou com balla s’instal·la al claustre de la Catedral.

L’ou com balla és un costum consistent a fer ballar un ou al brollador del claustre, ornamentat amb flors i cireres vermelles.

La Catedral de Barcelona fou la primera en presentar l’ou com balla a Barcelona, almenys des de 1636.

Santa Llúcia

El dia de la seva festa, el 13 de desembre, els devots d’aquesta màrtir, invocada per a la protecció de la vista, s’acosten a la seva capella romànica de la Catedral per venerar-ne les relíquies.

Veure capella

Fira de Santa Llúcia

Des dels primers dies de desembre fins al 23 del mateix mes, té lloc la Fira de Santa Llúcia, el mercat de figures de pessebre i objectes nadalencs a l’Avinguda de la Catedral.

Santa Rita

El dia 22 de maig, festa de Santa Rita de Càssia (que té una capella al claustre de la Catedral), es beneeixen les roses després de la missa de les 11 h.

Veure capella

El Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona

La incertesa del canvi de mil·lenni fomentà durant l’Edat Mitjana les escenificacions dramàtiques del vaticini de la fi dels temps i de la segona vinguda del Messies. Aquests temors queden reflectits al Cant de la Sibil·la, una figura de l’antiguitat pagana que trobà acollida en el cristianisme. La sibil·la és un personatge femení vestit a l’antiga amb riques vestidures i que, amb una espasa a la ma, anuncia l’Apocalipsi.

A la Catedral de Barcelona, el Cant de la Sibil·la fou representat des de molt antic fins l’any 1575, quan les noves directrius proposades pel Concili de Trento en desaconsellaren la continuïtat.

El Cor de Cambra Francesc Valls, gràcies a les investigacions del qui fou canonge i arxiver, Dr. Josep Baucells, ha recuperat aquest drama sacre en els mateixos espais i en una forma molt propera a la del segle XVI.

La Catedral conserva un dels fons documentals més importants d’Europa, la qual cosa ha permès utilitzar la melodia pròpia i única de la nostra Sibil·la, la més antiga conservada en català i diferent de la que és tradicional a Mallorca i a altres indrets, i així recrear, molt acuradament, l’original cerimònia barcelonina.

El Cant de la Sibil·la es canta cada any a la Catedral de Barcelona durant la Nit de Nadal, entre l’Ofici de Matines i la Missa del Gall.