Skip to main content

Cada 7 de gener se celebra a la Catedral de Barcelona el dia de Sant Ramon de Penyafort, patró dels advocats catalans, ja que és precisament a la Catedral on es custodia la tomba del Sant. En ella hi participa l’ Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort.

Sant Ramon de Penyafort va néxier a Santa Margarida i els Monjos, en el castell de Penyafort. Fou alumne de l’escola de la Catedral de Barcelona, i després entrà en els dominics. Estudià lleis a la universitat de Bolonya. També va ser conseller i confessor del Papa de Roma, així com dels reis, i especialment de Jaume I de Catalunya i Aragó. Va ser l’autor d’obres sobre la confessió i el matrimoni, com la Summa paenitentiae i la Summa matrimonii.

Sant Ramon de Penyafort es va retirar al convent de Santa Caterina de Barcelona, on va morir l’any 1275. Va ser canonitzat el 29 d’abril de 1601 a Roma pel Papa Climent VIII. Se li atribueixen fets extraordinaris, com ara la llegenda de la navegació per mar de Sóller a Barcelona sobre el seu propi mantell.

L’any 1835 el convent de Santa Caterina estava pràcticament abandonat, per aquest motiu la tomba de Sant Ramon de Penyafort va ser traslladada a la Catedral de Barcelona.