Skip to main content

Els passats mesos s’ha procedit a la restauració de vuit llibres de comptes medievals de l’Arxiu Capitular.

Es tracta de sis llibres procedents del fons d’Hospitals (Colom, Vilar i Sant Llàtzer), sota el control del Capítol fins a la seva fusió i creació de l’Hospital de la Santa Creu, i de dos llibres del fons de Lleuda de Mediona i Reial, una taxa que gravava diversos productes en entrar per les portes de la ciutat.

Tots els llibres s’havien vist afectats en el passat per la humitat i, alguns d’ells, es veien també afectats per les tintes metal·lo-àcides. Això havia provocat que els llibres s’anessin deteriorant i que, amb la seva consulta, es degradessin encara més. Tots vuit han estat netejats i desinfectats, i posteriorment laminats juntament amb la consolidació de la seva enquadernació. Finalment, se’ls ha elaborat un sistema de protecció amb capses de conservació per millorar les seves condicions de conservació.

La restauració ha estat duta a terme pel taller Berta Blasi, i ha estat possible gràcies a la convocatòria de 2022 de les Ayudas para la descripción y digitalización de archivos con patrimonio documental con una antigüedad superior a los cuarenta años del Ministerio de Cultura y Deporte, i Financiado por la Unión Europea – NextGenerationEU.

A les següents imatges podeu observar l’abans i després de la restauració de dos volums d’aquests volums: