Skip to main content

El canvi arriba amb motiu del 800 aniversari del primer pessebre de sant Francesc d’Assís el 1223

La Catedral de Barcelona ha renovat el pessebre del claustre amb un disseny sostenible compromès amb el medi ambient. Aquest canvi, arriba amb motiu de la celebració del vuitè centenari del rimer pessebre de Greccio, Itàlia (1223), quan sant Francesc d’Assís va commemorar el naixement de Jesús recreant per primera vegada el pessebre.

El nou prototip pessebrístic utilitza com a recurs principal la vegetació, de manera que les plantes s’estenen al voltant del recinte del claustre, recreant un jardí circular al voltant del naixement de Jesucrist. Per al disseny, el capítol de la Catedral s’ha inspirat en la insistent crida del Papa Francesc, què demana prendre consciència sobre la cura del planeta com a casa comuna, i sobre el paper de la humanitat com a component de la natura, en la creació de Déu.

La representació del naixement, es troba simbòlicament ubicada sota una cúpula vegetal, feta de branques d’alzina, que representa la natura, en una al·legoria de vida i fertilitat. Entre les branques hi ha una cavitat per on traspassa la llum, diürna i lumínica de nit, com a símbol de la divinitat i explicació visual que Déu es fa home en un nen.

Entre els materials que s’han emprat destaca la palla, la fusta i la pedra en la base del circuit, així com una selecció de plantes principalment autòctones, pròpies del Mediterrani, com romaní, marfull, lavanda, esparreguera, orn, olivera, farigola, marxívol, boix grèvol i alzina. El bressol està fet principalment d’alzina, molsa, palla i eucaliptus, la planta pròpia de Nadal. Al llarg d’aquest itinerari vegetal, el visitant descobreix les escenes tradicionals del pessebre com l’Anunciació dels pastors, els Reis Mags i la Sagrada Família.

Acompanyant i reforçant el sentit de la representació, a la galeria del claustre hi ha distribuïts uns cartells amb fragments de El Càntic de les criatures, de Sant Francesc d’Assís i, al llarg del camí del pessebre, cites dels documents del Papa Francesc, Laudato Si’ i Laudate Deu, sobre l’ecologia.

Amb aquest nou pessebre en diàleg amb la natura el Capítol de la Catedral de Barcelona vol “interpel·lar el visitant respecte la relació que mantenim amb la natura i conscienciar que la natura és un regal que hem de protegir i custodiar”.

El pessebre estarà obert al públic del dissabte 25 de novembre fins al 7 de gener. Es podrà visitar de dilluns a dissabte, de 10 a 13:30 h i de 16:30 a 19:15 h; i diumenges i festius, de 10 a 13 h i de 16:30 a 19:15 h.