Skip to main content

La Mitra de Sant Oleguer

La mitra de Sant Oleguer és una peça excepcional, tant per la seva antiguitat, la seva troballa com quan, en algun moment de la seva història, es va fer servir com relíquia sanadora. És, a més a més, d’una alta qualitat tècnica tant per la seva execució com pel programa iconogràfic que presenta. És considerada d’estil romànic bizantí i possiblement de tradició normanda-siciliana.

La decoració es basa en la representació de medallons que estan situats en el cèrcol (círculus), en el títol (títulus) i a la dreta i a l’esquerra d’aquest últim. A la cara anterior els medallons inclouen el bust de Crist, el de set dels dotze apòstols i el de dos dels quatre evangelistes. A la cara posterior hi figura el bust de la Verge Maria, el de dues santes, i la resta de l’apostolat i dels evangelistes.

Amb motiu de la sol·licitud de préstec de la Mitra de Sant Oleguer per formar part de l’exposició Die Normant-ne del Reiss-Engelhom Mueseen de Mannheim (Alemanya), per tal de poder viatjar i ser exposada, abans, es va restaurar la peça al CRBMC. Per dur a terme aquesta restauració es va comptar amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els treballs de restauració van ser realitzats per les restauradores Morata & Masdeu.

Imatges de la Mitra de Sant Oleguer, abans i després de la restauració: