S’inaugura l’exposició ‘A sobre la meva tomba: aniversaris de difunts a la Catedral’ entorn la mort a l’edat mitjana
La mostra arriba amb motiu dels 550 anys de la defunció de Sança Ximenis de Cabrera i dels 500 de Lluís Desplà i d’Oms
Barcelona, 15 de novembre.
La Catedral de Barcelona inaugurarà el pròxim dimarts 19 de novembre a les 19 hores a la Casa de l’Almoina l’exposició ‘A sobre la meva tomba: aniversaris de difunts a la Catedral’, que presenta la concepció de la mort a l’edat mitjana. Aquesta mostra arriba amb motiu de dos aniversaris, els dels 550 anys de la defunció de Sança Ximenis de Cabrera noble i patrona catalana, i dels 500 de Lluís Desplà i d’Oms, ardiaca major de Barcelona i president de la Generalitat. Tots dos van ser grans promotors de l’art i els seus sepulcres reposen a la Catedral de Barcelona, amb qui van mantenir una estreta relació. L’Arxiu Capitular conserva molta documentació relacionada amb ells part de la qual es podrà veure a l’exposició.
L’equip de l’Arxiu Capitular i de Patrimoni Cultural de la Catedral de Barcelona s’ha encarregat l’organització de l’exposició que explica de manera dinàmica i condensada diverses curiositats al voltant de la visió de la mort, especialment, entre els segles XIV i XVI. La informació que conforma la mostra ve acompanyada amb fotografies de documents i peces que ho il·lustren. És el cas de les imatges d’un retaule amb una processó funerària. També s’hi exposen fotografies de peces relacionades amb Sança Ximenis i Lluís Desplà, com seccions del retaule de Santa Clara i Santa Caterina, sufragat per la noble, o la pintura de la Pietat de Desplà.
La mostra presenta Sança Ximenis de Cabrera (1392 – 1474), senyora feudal, descendent de Jaume II, que va gestionar un obrador de filatura i va contribuir també en la promoció artística medieval. Va destacar especialment l’encàrrec del retaule de Santa Caterina i Santa Clara, que es troba a la Capella de Santa Clara i Santa Caterina. També descobreix al visitant qui va ser Lluís Desplà (1444 – 1524), una de les persones més influents de la seva època, i que va tenir diversos càrrecs eclesiàstics, que va contribuir en la promoció i conservació d’un ampli conjunt d’obres pictòriques i escultòriques.
El contingut de la mostra ha comptat col·laboració de professors i investigadors de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Catalunya, l’Institut Català d’Investigació en Patrimoni i Cultura i la Universitat de Manchester.
L’exposició es podrà visitar fins al 15 de març amb entrada gratuïta a la Casa de l’Almoina, tots els dies de 9.30 h a 20.00 h. Cada dimecres s’oferirà una visita guiada a la sala expositiva de la Casa de l’Almoina, als sepulcres i a algunes de les peces que van sufragrar Ximenis i Desplà a la Catedral de Barcelona, per 20 euros. A més a més, en aquestes visites es podrà veure una mostra de documents de la noble catalana que s’han conservat a l’Arxiu Capitular.
Comunicació de la Catedral de Barcelona
comunicacio@catedralbcn.org