Skip to main content

Del 27 de febrer al 12 de maig de 2024, la Catedral de Barcelona obre al públic l’exposició Tota la cera que crema Les espelmes a la Catedral en l’Edat Mitjana,  sobre el comerç, l’ús i la producció de cera a la catedral entre els segles XIV i XVI. La mostra inclou una part sobre el procés de la cera a la planta baixa de la Casa Almoina, i una visita inèdita a l’antiga cambra de la Catedral de Barcelona on s’elaborava la cera.

Al llarg del recorregut expositiu, es descobreixen tota mena de curiositats com els diferents usos que es feia de la cera, el procés de la seva importació, el moviment artístic que hi havia al darrere de la producció o les seves diferents tipologies i colors. També el paper que va tenir en les celebracions litúrgiques i la importància que va arribar a adquirir fins al punt d’esdevenir un producte de luxe amb un gran valor.

La sala on antigament s’obrava la cera va ser habilitada poc abans de l’any 1518 amb el propòsit d’internalitzar el procés de manufactura de les candeles i els ciris. El visitant hi troba el forn original i alguns dels atuells que servien per tractar la cera i fabricar espelmes i ciris. Al costat de la cambra s’ha habilitat una sala annexa, amb materials i textos diversos.

L’exposició, coordinada per l’Arxiu de la Catedral de Barcelona, està comissariada pels historiadors medievalistes Lluís Sales i Favà i Carles Vela Aulesa i ha comptat amb la col·laboració del Museu Diocesà de Barcelona.

La visita a la part expositiva de la Casa de l’Almoina es pot fer de manera gratuita, de 9:30 h a 19:45 h. L’antiga cambra on s’obrava la cera a la Catedral de Barcelona, així com la sala que hi ha annexa sobre l’exposició, es podran visitar reservan prèviament una visita guiada  a través de la pàgina web de la Catedral de Barcelona.

Reservar l’entrada per visitar l’antiga cambra on s’elaborava la cera: aquí